Oliwa dobra na wszystko

Najlepsze oliwki rosną w krajach śródziemnomorskich, gdzie klimat jest łagodny, a nasłonecznienie duże. W zależności od regionu, gatunku, wyprodukowana z oliwek oliwa może mieć kolor od jasnożółtego, przez złocisty do żółtozielonego. Jest surowcem niezbędnym w kuchni i kosmetyce. Jakie właściwości oliwy powodują, że jest ona niezbędnym składnikiem naszej diety? Oliwa z pierwszego tłoczenia najbardziej nadaje się do spożycia na surowo, jako dodatek do sałatek, past, sosów. Zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu, dbając tym samym o nas układ krwionośny i serce. Kwas oleinowy pomaga alergikom – łagodzi astmę, może nawet doprowadzić do zdecydowanego polepszenia stanu zdrowia. Oliwa zawiera witaminy A, D, K, E, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, oraz znakomicie oczyszcza organizm. Pomaga w nieżycie jelit i żołądka. Oliwy z pierwszego tłoczenia nie należy stosować do smażenia – do tego nadaje się oliwa z drugiego tłoczenia. Dzięki oliwie, mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: