Pokrzywa roślina niedoceniana

Pokrzywa kojarzy się zazwyczaj wyłącznie z nieznośnym chwastem, którego wyrywanie grozi bolesnym poparzeniem rąk. Tymczasem picie soku z pokrzyw, a nawet jedzenie pokrzywy ma korzystny wpływ na zdrowie. Pokrzywa ma właściwości krwiotwórcze, wpływa też na oczyszczanie organizmu i poprawia jego odporność. Przeciwdziała krwotokom i anemii. Zewnętrzne stosowanie rośliny leczy zapalenia skóry i łupież. Zdrowie całego organizmu ulega widocznej poprawie dzięki spożywaniu pokrzywy. Przy jej zrywaniu konieczne jest zachowanie ostrożności, jednak wypłukanie i posiekanie rośliny sprawia, że traci ona swoje „parzące” właściwości. Pokrzywę można traktować jak każdy rodzaj sałaty i stosować jako wzbogacenie sałatek i surówek. Sok z pokrzywy z łatwością można przygotować w sokowirówce, wykorzystując świeże łodygi i liście. Aby usprawnić działanie organizmu, należy wypijać kieliszek dziennie. Nasze zdrowie może tylko zyskać na wprowadzeniu kolejnego elementu odżywiania. Dlatego nie należy się bać pokrzywy!

Witam na moim serwisie! Nazywam się Aurelia Nowicka i jestem lekarzem psychiatrą z dużym doświadczeniem zawodowym. Bloga prowadzę w formie pasji. Wpisy jakie tutaj zamieszczam dotyczą wiedzy medycznej. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do pozostania moim czytelnikiem na dłużej, Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: