Spożywanie żywności ekologicznej

Współczesna żywność jest niestety nie najlepszej jakości, chociaż na pewno bardzo tania i długo zachowuje świeżość. Do produkcji warzyw i owoców używa się wielu spryskiwaczy przeciwko owadom czy nawozów sztucznych. Zwierzęta, z których robi się mięso i które dają ludziom nabiał, są zaś karmione antybiotykami i hormonami, co ma zwiększyć ich masę ciała oraz wydajność w dawaniu mleka czy jajek. Żywność produkowana w taki sposób zawiera mało witamin i minerałów, a za to wiele szkodliwych substancji. Dodatkowo w zakładach spożywczych, dodaje się do niej wielu konserwantów, sztucznych barwników, cukru. To wszystko ogromnie szkodzi naszemu organizmowi. Lepiej jest zatem wydać więcej pieniędzy, ale w zamian za to otrzymać zdrową, ekologiczną żywność. Ekologiczne warzywa, owoce czy jajka możemy nabyć bezpośrednio do drobnych rolników, którzy nie stosują w swoich gospodarstwach nowoczesnych, niezdrowych metod hodowli. Możemy też kupić zdrowe jedzenie w sklepach. Kolejną opcją jest jej samodzielne hodowanie na własnej działce.

Witam na moim serwisie! Nazywam się Aurelia Nowicka i jestem lekarzem psychiatrą z dużym doświadczeniem zawodowym. Bloga prowadzę w formie pasji. Wpisy jakie tutaj zamieszczam dotyczą wiedzy medycznej. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do pozostania moim czytelnikiem na dłużej, Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: